Udruga Život je više

Celibatom kontra side

Celibatom kontra side

Jure je učenike najprije šokirao fotografijom zgodne Čehinje Katarine koju je u međuvremenu ubio HIV. Govorio im je jezikom ulice, koji đaci najbolje razumiju, ali je i izbjegao opasnost da ispadne neozbiljan
PIŠE DIANA BARBARIĆ

Pravi pravcati Čeh, Jure Pitzmos, godinama živi u Rovinju i vodi hrvatski ogranak međunarodne organizacije “Acet” koja se bavi prevencijom AIDS-a i HIV-a, a u suradnji s udrugom “Život je više” prošlih je dana obišao mnoge srednje škole u gradu i održao iznimno posjećena predavanja o spolnom životu mladih. Prisustvovali smo jednom predavanju i ostali iznenađeni time kako školski sat ne mora nužno biti gnjavaža. Započeo je kazavši učenicima da je došao s njima razgovarati o AIDS-u jer zna da ih seks ne zanima. Razred je na to “zavario” od smijeha.
Ozbiljna veza

Čeh Jure Pitzmos splitske je srednjoškolce privukao predavačkim stilom/Ante Čizmić/CROPIX– Stvar je u stilu, sadržaj svih predavanja o AIDS-u je više-manje isti – objašnjava nam Jure, koji se u predavanju trudio koristiti jezik ulice, onaj koji mladi ljudi najbolje i razumiju. K tome je uspješno izbjegao opasnost da ispadne neozbiljan... A što im je sve rekao?
Najprije ih je šokirao fotografijom zgodne mlade Katarine iz Češke koju je u međuvremenu ubio HIV! Kazao im je da u Hrvatskoj ima 608 osoba kojima je registriran HIV, ali i izrazio bojazan da bi realan broj zaraženih mogao biti i deseterostruko veći, budući da se tek jedan posto spolno aktivnih Hrvata testirao na opasni virus. Nakon Zagreba, najviše zaraženih živi u Splitu.
– Ozbiljna veza s jednom osobom nešto je što bih svima preporučio, a ako već ne ide tako, onda barem koristite kondom kad se već seksate – sukus je Jurine poruke mladim Splićanima, koji su se bezbrižno smijali na podatak kako tek svaki četvrti od njih koristi prezervativ.
– A je l’ ga ja koristim? – šeretski je pitao jedan veseljak.
– Kondom nije sto posto siguran, ali je spasio mnoge živote. Tužna je stvar što ćete ovo predavanje, prema statistici, vrlo brzo zaboraviti – zaključio je na kraju Čeh, koji je za uspomenu svojim inače vrlo zainteresiranim sugovornicima ostavio i besplatnu knjigu “AIDS i ti”. Školska psihologinja Marija Kapović bila je oduševljena Jurinim pristupom ozbiljnoj temi, te pozornošću svojih “inače bistrih, ali pomalo lijenih đaka”.
– Nema nam druge nego u pope – zaključila je na kraju predavanja jedna mudra glavica iz prve klupe.


Uništavanje života i hepatitis za uspomenu

•• Zbog samo nekoliko minuta seksualnog užitka možete sebi uništiti život.
Virus se prenosi spolnim odnosom, majčinim mlijekom, rabljenim narkomanskim špricama, nesterilnim alatom za piercing i tetoviranje...
Osim HIV-a, svi ti užici mogu vam za uspomenu ostaviti i hepatitis C – pokušao je mlade od rizičnih ponašanja odvratiti Jure, koji je po zanimanju prometnik na željeznici.
Prema vlastitom priznanju, proživio je veoma burnu mladost, ‘brijući’ okolo sve u šesnaest, a posljednjih 13 godina živi u sretnoj monogamnoj vezi.