Poštivanje Partnera

Kako poštivati svog partnera? Stres, djeca, posao, i sve druge stvari u životu nam otežavaju svakodnevnicu, a ponekad je to i naš partner. Pa kako onda možemo efikasno i sa ljubavlju poštivati svoje partnere? Pročitajte članak koji je samo dio predavanja koje nudimo vama. U koliko ste zainteresirani za više, molim vas dan nas kontaktirate na naš email ili telefon. Srdačno, Davor Kukec.

Želimo podijeliti sa vama nekoliko načina na koje možete iskazati poštovanje svojim partnerima. Prvo ćemo pogledati kako možemo poštivati svoje partnere tako da im pomognemo da budu najbolji što jesu, zatim da se fokusiramo na njihove jake strane, te ćemo vidjeti kako naše riječi komuniciraju ili ne komuniciraju poštovanje.

Nedugo, ja sam se probudio rano ujutro, i istuširao se, obrijao, i bio spreman da uhvatim dvije sreće (znate onu, tko rano rani). Uz to, osjećao sam se super. Tako sam pričekao da se Sandra probudi, i otišao sam se obuči za posao. E, sad, kod nas u Zagrebu nitko normalan ne nosi bijele hlače po zimi. I pogodite što sam ja želio obuči? Bijele hlače! I ne samo to, nego i bijelu traper jaknu. Stvarno sam izgledao kao da sam ispao iz jednog od onih filmova iz ranih osamdesetih, samo mi je falila fudbalerka. Znate ono, John Travolta stil. No, bilo kako bilo, ja sam se sam sebi sviđao. Ali, vidite, zbog ovakvih stvari mi muškarci smo se vjenčali. Kad me je Sandra vidjela, vidio sam da je gotovo pala u nesvijest. Ali, umjesto da mi je rekla, Davor, ti stvarno izgledaš užasno u tome.

Ako se pojaviš takav na poslu, svi će ti se smijati! Baš nemaš stila! – ona mi je rekla, znaš, sada je zima i sve je prljavo. Ako odeš takav na posao, možda ćeš se zaprljati te dobre hlače. Uz to, mislim da bi ti bolje stajale traperice uz ovaj pulover. I samo da znaš, danas će vjerojatno biti hladnije kada ćeš se vračati s posla, tako da bi bilo bolje da si obučeš deblju jaknu. Vidite, Sandra je odlučila da mi kaže istinu u ljubavi i umjesto da me povrijedi i kaže mi to na način za koji zna da ne komunicira poštovanje, ona me je odlučila poštivati i zadobila je time moju naklonost. Naravno, ja sam se otišao presvući, te sam i sam sebi morao priznati da je u pravu u vezi toga kako izgledam. No, ako stvarno želimo slijediti Boga, moramo se naučiti poštivati svojeg partnera. Pogledajmo malo u Sveto Pismo što nam Bog kaže o tome – ovo su samo neki od stihova koje ste vi imali prilike pogledati za vrijeme vaše pauze za ručak.

Ohrabrite jedan drugoga Hebrejima 10:25 Izgradite jedan drugoga 1 Solunjanima 5:11 Dajte prednost jedni drugima Rimljanima 12:10 Ne mrmljajte Jakov 5:9 Služite jedan drugoga 1 Petrova 4:10 No, kako možemo pokazati svojim partnerima poštivanje u svakodnevnom životu? Jedan od načina na koji možemo poštivati svoje partnere je da im pomognemo da budu ono najbolje što mogu biti. Kada je Sandra učila voziti, imali smo stari auto koji baš i nije bio najprikladniji za naučiti nekoga da vozi. Uz to, imala je vjerojatno najgoreg učitelja vožnje – mene! Svaki puta kada bi Sandra se približila autu, i kada bi ja znao da ona želi voziti, ja sam nas već vidio u potoku negdje pored ceste. Svaki zavoj ili svaki auto koji bi dolazio iz suprotnog smjera, ja sam ju morao upozoriti.

Svaku, pa i najmanju pogrešku koju je napravila, ja sam iz nje napravio slona. I naravno, možete si misliti kako se Sandra osjećala. Nitko od nas ne voli kada nam suvozač soli pamet. No, uskoro sam morao priznati sam sebi da ne mogu se tako ponašati prema njoj. Moram držati usta začepljena i više ju ohrabriti u vožnji. Nakon što sam to počeo primjenjivati, Sandrina se vožnja promijenila. Zašto? Zato što se više nije plašila i mogla se stvarno fokusirati na svoju vožnju. Osjećala je da ju više ne želim kritizirati, i da joj želim dati podršku, da ju poštujem i da želim da napreduju. U tom kontekstu joj je bio užitak voziti, te je ubrzo postala vrlo dobra vozačica. Ima puno područja u životu u kojima bih mogla pomoći Davoru da bude ono najbolje što može biti. U njegovoj ulozi oca, prijatelja, muža, u poslu…..

No u zadnje vrijeme najčešće se pitam kako da mu pomognem da bude dobar vođa naše obitelji. Vjerujem da je moja uloga to da ga podržavam u toj ulozi, iako mi to nije uvijek lako. Najčešće mi to nije lako zato što on i ja funkcioniramo na drugačiji način i zbog moje nestrpljivosti i sebičnost, ja želim da on razmišlja kao i ja. Ja sam užasno brzopleta, razmišljam 100 na sat i kad sam uzbuđena u vezi nečega, želim djelovati odmah. No, Davor je puno oprezniji, treba mu puno vremena da razmisli, odvagne i odluči. Nas dvoje smo upravo u procesu odluke u vezi kupnje kuće ili stana.

Ja bih voljela da je meni stalno na umu: ok, Davor je vođa naše obitelji, kako bih mu mogla pomoći da bude ono što Bog želi da bude? No, češće mi je na umu: joj, kad će Davor već jednom odlučiti? Zar ne vidi da moramo poduzeti nešto? I onda cijeli dan pričam o mogućnostima, problemima koji su pred nama, rješenjima…….i izluđujem Davora . Konačno mi je Davor morao reći. Čuj, ja sam drugačiji od tebe, treba mi vremena da razmislim, da vidim što Bog želi i da donesem odluku. Iako sam to znala pomoglo mi je da to čujem od njega.

Mi žene imamo tu snagu da kada komuniciramo sa svojim supruzima, to je kao da držimo ogledalo pred njima. Ovisno o mojim stavovima, riječima i djelima, Davoru mogu reflektirati u tom ogledalu to da ja prihvaćen, cijenjen, i to da sam uz njega. Ili mu mogu komunicirati neprihvaćanje tj. odbacivanje. Time što sam stalno vršila pritisak na Davora da požuri sa donošenjem odluke, davala mu upute što, kako i kada da učini, zapravo sam mu reflektirala to da on nije dovoljno dobar kao vođa naše obitelji. Ti to ne možeš napraviti kako treba, zato daj da ti ja kažem. Ali ja mu trebam pomoći da bude ono najbolje što može biti, a ne da uzimam sve pod svoju kontrolu. Kada sam shvatila što sam zapravo činila, morala sam se ispričati i reći mu da mi je žao.

DA mu dajem vremena da odluči i da vodi našu obitelj onako kako mu Bog stavi na srce. Kada sam mu to rekla ogledalo koje je bilo pred njim komuniciralo je : ti si prihvaćen i ja vjerujem da ti to možeš. Prihvaćanje je važna stvar. Prihvaćanjem pokazujemo poštivanje, i omogućujemo partneru da bude najbolje što može biti.


(C) 2006 - All rights reserved

Print this page